Μηχανικοί και Ευκαιρίες Εργασίας

Εθελοντική αναζήτηση ευκαιριών από μηχανικούς για μηχανικούς

Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Posted by mechcon στο 29 Ιουλίου, 2009

Ενημέρωση 13-1-2010

Προκήρυξη Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον

Ενημέρωση 17-3-2010 – Δείτε το άρθρο: Εξοικονόμηση κατ’ οίκον – Προς υλοποίηση

Ενημέρωση 16-10-2009 – Δείτε το άρθρο: Τι θα γίνει με το πρόγραμμα για τα «πράσινα σπίτια»

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Σϋμφωνα με το Υπουργείο το Πρόγραμμα έχει ως σκοπό «την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση».

Το Πρόγραμμα δίνει δυνατότητες άμεσης δραστηριοποίησης και στους μηχανικούς, ιδιαιτέρως αφού προβλέπει ότι στην περίπτωση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στα κτίρια, το ποσοστό επιχορήγησης αυξάνεται.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση.

Ορίζεται  ως όριο τιμής ζώνης  για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1500 ευρώ/ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ  και  έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις :

  • Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων
  • Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των  παρεμβάσεων . Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το Πρόγραμμα επιδιώκεται να ξεκινήσει 1η Οκτωβρίου ή 1η Νοεμβρίου και οι αιτήσεις θα γίνονται στα ΚΕΠ.

Περισσότερες πληροφορίες, Τεχνικές Προδιαγραφές κλπ

Σχολιάστε