Μηχανικοί και Ευκαιρίες Εργασίας

Εθελοντική αναζήτηση ευκαιριών από μηχανικούς για μηχανικούς

Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Posted by fch στο Μαρτίου 5, 2010

  Σημείωμα για την διαίρεση της χώρας σε αναπτυξιακές περιφέρειες του συναδέλφου Ν. Κομνηνίδη, μέλους της ΟΔ ΕΣΠΑ του ΤΕΕ.

  Η   ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 1.Στις σημερινές συνθήκες ενδείκνυται η διαίρεση της χώρας  σε ένα αριθμό αναπτυξιακών περιφερειών που το μέγεθος και η διάταξή τους να ανταποκρίνεται σε δύο βασικά κριτήρια  

 1ον)   Να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.

         Στο περιφερειακό επίπεδο διαμορφώνονται συνέργειες εγγύτητας που δρούν συμπληρωματικά προς τις πρωτοβουλίες εθνικού επιπέδου. Στη νέα στρατηγική ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020 προβλέπεται διακριτός ρόλος για τις Περιφέρειες.Αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα  μπορούν να διατηρήσουν,αναπτύξουν και να προσελκύσουν οικονομικές δραστηριότητες προς όφελος του τοπικού πληθυσμού και της απασχόλησης.       

 2ον)  Να διαμορφώνουν ένα πολυπολικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

      Το ΑΕΠ ανά κάτοικο της Αττικής είναι ήδη κατά 75% μεγαλύτερο του υπολοίπου της χώρας.(στοιχεία Eurostat 2007).Από το 2004, η διαπιστούμενη πραγματική σύγκλιση προς το μέσο ευρωπαϊκό όρο μέχρι το 2007 που είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, ήταν διπλάσια  στην Αττική απ ότι στην υπόλοιπη χώρα.(+12% και +6% αντίστοιχα.) Πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο προτεραιότητας η αποφυγή περαιτέρω υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων στην περιοχή  της  Πρωτεύουσας.     

     Προϋπόθεση είναι τα νέα περιφερειακά σύνολα  να διαθέτουν επαρκή οικονομική επιφάνεια και χαρακτηριστικά καθώς και διακριτές προωθητικές δραστηριότητες, ώστε  να μπορούν να διαμορφώνουν μία σχετικά αυτοτελή οικονομική ανάπτυξη .  

 2. Στην Ευρώπη το μέσο πληθυσμιακό μέγεθος των Περιφερειών είναι γύρω στο 1 εκατ. κατοίκους.    Για την Ελλάδα,δεδομένης της πληθυσμιακής πυκνότητας,της γεωμορφολογίας της,    της διάταξης και σύνθεσης των οικονομικών δρασηριοτήτων και με βάση τ ¨ανωτέρω δύο κριτήρια,το μέγεθος των 500000 κατοίκων μπορεί να θεωρηθεί ως το ελάχιστο.  

   Στα κριτήρια αυτά -συμπεριλαμβανομένου συμπληρωματικού κριτηρίου μεγιστοποίησης επιλεξιμότητας της χρηματοδότησης των Περιφερειών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μπορεί να ανταποκριθή ένας αριθμός 7 Περιφερειών,ως ακολούθως

 _1) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ (έδρα Θεσσαλονίκη).

_2) ΗΠΕΙΡΟΣ-ΙΟΝΙΑ(έδρα  ΙΩΑΝΝΙΝΑ) .

_3)ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ(έδρα Λάρισα).

_4) ΑΤΤΙΚΗ(έδρα Αθήνα).

_5) ΔΥΤ. ΈΛΛΑΔΑ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ(έδρα Πάτρα).

_6) ΚΡΗΤΗ(έδρα Ηράκλειο).     

_7) ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ(έδρα Μυτιλήνη).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: