Μηχανικοί και Ευκαιρίες Εργασίας

Εθελοντική αναζήτηση ευκαιριών από μηχανικούς για μηχανικούς

Απόψεις για την πορεία του ΕΣΠΑ…..

Posted by fch στο Φεβρουαρίου 3, 2010

Σχετικές αναφορές για την πορεία του ΕΣΠΑ 

Α. στα θέματα ανάπτυξης και ΕΣΠΑ σε απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου κατά την γιορτή της κοπής της πίτας για το 2010.

 «……Το μεγάλο μας βάρος το δίνουμε στην απασχόληση. Αποτελεί τη λύση στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, δεν κάνει μαγική εικόνα τα επαγγελματικά δικαιώματα. 

Δεν αλλάζει η πάγια θέση του ΤΕΕ, ότι επιδιώκοντας την ανάπτυξη δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας και με την ευρύτερη έννοια συνθήκες απασχόλησης, ενώ δεν ισχύει μαθηματικά το αντίστροφο. Όμως σήμερα είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν εκείνες οι δράσεις που είναι αποδεκτές για τη δημιουργία συνθηκών παραγωγικής ανάπτυξης, είναι ώριμες, δεν έχουν κόστος πέραν του υπολογισθέντος οικονομικά προγράμματα της Κυβέρνησης  και δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τους μηχανικούς.

 Χαρακτηριστικά αναφέρω:

 ·        Παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κτίρια (εξοικονόμηση ενέργειας, αισθητικής, ασφάλειας, λειτουργικότητας) [χωρίς μεγάλο κόστος για το κράτος]

 ·        Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα. Ήδη ο μέσος όρος ηλικίας των μηχανικών στο δημόσιο είναι πάνω από δώδεκα χρόνια από το μέσο ηλικίας  των μηχανικών.

·        Ανατροπές στο ΕΣΠΑ, ενίσχυση και αναθεώρηση του ΠΔΕ

·        Εκπόνηση από κάθε δημόσια αρχή προκαταρκτικών μελετών για κάθε πιθανολογούμενο έργο

·        Επαρκής επίβλεψη της λειτουργίας ή του εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων (βιομηχανικών, τουριστικών κλπ) με ευρύτερες επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών )

 ·        Έλεγχος αυθαίρετης δόμησης

·        Επιτάχυνση  πολεοδομικού  σχεδιασμού

 ·        Έργα αναπλάσεων των πόλεων

 ·        Σύνταξη και τήρηση προδιαγραφών

 ·        Κτηματολόγιο, σύνταξη δασικών χαρτών (υπάρχουν δεσμευμένοι οι πόροι)

 ·        Μικρά και μεσαία έργα στην περιφέρεια, στα πλαίσια ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού

 ·        Φάκελος έργου

 Βασικός λόγος ύπαρξης φορέων σαν το ΤΕΕ είναι να μιλούν με προοπτική, να καλλιεργούν τα οράματα ενός λαού.

 Όταν σε άλλες εποχές, που χαρακτηρίζονταν από ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 5%, δεν έγινε δυνατό να μελετηθεί η στρατηγική ανάπτυξης της Χώρας, σήμερα ακόμη περισσότερο, τον κίνδυνο των αποσπασματικών, των κοντόφθαλμων και μυωπικών «δήθεν λύσεων». Είναι ο κίνδυνος των επιδιορθώσεων, συχνά με πελατειακή λογική, με πρόσχημα τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων. Ζήσαμε την αποτυχία όλων των προγραμμάτων, το πέρασμα τριών ΚΠΣ και ενός τρίτου (1/3) ΕΣΠΑ χωρίς να μείνει στη χώρα μια σημαντική παραγωγική βάση, χωρίς να αναδειχθούν κλάδοι στους οποίους θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ζήσαμε τη διάχυση και απομύζηση πόρων υπέρ επιχειρηματιών, αλλά όχι υπέρ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η κυβέρνηση εκτιμούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα αποσπασματικό, με δημοσιονομική μονομέρεια, που δεν θέτει τα μεγάλα προβλήματα της ανάπτυξης και της νέας ποιότητάς της.

 Διεκδικούμε λύσεις κοινωνικά δίκαιες, συνολικές και συνεκτικές, επιστημονικά θεμελιωμένες, μακράς πνοής, αλλά και με άμεσα ορατά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι ο χρονικός ορίζοντας για έναν τέτοιο σχεδιασμό πρέπει να είναι δεκαετής. Το περιεχόμενο του πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο ποσοτικούς  στόχους (προσδιορισμένους μάλιστα μόνο για το 2010) αλλά  πολιτικές και τα προγράμματα με τα οποία θα απαντήσουμε με τρόπο συνδυασμένο στα προβλήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δημοσιονομικής κρίσης, της θεσμικής και διοικητικής αναδιοργάνωσης, των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας, της οικολογικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής…..»

 Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του ΤΕΕ

 Και Β. Από το Δελτίο Τύπου TEE για την Απεργία των  διπλωματούχων μηχανικών στις 10 Φεβρουαρίου

  «…Το ΤΕΕ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να τονίσει ότι οι επισημάνσεις του για τα ΚΠΣ δικαιώθηκαν, αν αναλογιστούμε τι έμεινε από την αξιοποίησή τους στην παραγωγική βάση της Χώρας. Οι επιλογές που έγιναν τελικά   ακύρωσαν, επί της ουσίας, τα ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ (τρία χρόνια από την έναρξη της ισχύος του έχει απορροφηθεί μόλις 3,6%, σύμφωνα με το τελευταίο – αναθεωρημένο – Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης).

 Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ανοίξει μια σειρά από τα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και αυτό είναι θετικό. Ωστόσο, η διαβούλευση έχει νόημα αν καλύπτεται η ουσία του όρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από τις οριστικές επιλογές είναι σοβαρός….»

 Η σχετική ανακοίνωση :  http://portal.tee.gr/portal/page/portal/press/dt/2010/20100120Apergia10febrouariou.doc

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: