Μηχανικοί και Ευκαιρίες Εργασίας

Εθελοντική αναζήτηση ευκαιριών από μηχανικούς για μηχανικούς

Πράσινη επιχειρηματικότητα 2009

Posted by fch στο Μαΐου 28, 2009

Από τις 20 Ιουλίου οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα μπορούν να καταθέτουν επενδυτικές προτάσεις για υπαγωγή στα τρία νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούν έργα στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για τις «Πράσινες Υποδομές 2009» προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ,  «Πράσινη Επιχείρηση 2009» προυπολογισμού 60 εκατ. ευρώ και «Μετεγκατάσταση 2009», προυπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, που είναι ενταγμένα στο ευρύτερο πρόγραμμα «Επιχειρώ».

Δείτε τους αναλυτικούς οδηγούς προγραμμάτων :

Πρόγραμμα: «Πράσινες Υποδομές 2009» – Οδηγός

Πρόγραμμα: «Πράσινη Επιχείρηση 2009» – Οδηγός

Πρόγραμμα: «Μετεγκατάσταση 2009» – Οδηγός

Οι «Πράσινες Υποδομές» στοχεύουν στην ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε τομείς όπως είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάκτηση υλικών, η ανακύκλωση και απορρύπανση κ.λπ., τα λεγόμενα «eco-business».

Επιδότηση
Χρηματοδοτούνται έργα από 300.000 ως 3 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 60 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού η δημόσια δαπάνη φθάνει στα 60 εκατ. Η επιδότηση ανέρχεται από 30% ως 60% ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, τις προβλέψεις του αναπτυξιακού νόμου και τις εγκρίσεις από την Κομισιόν, Στην Αττική και Θεσσαλονίκη, πλην των ΒΕΠΕ και των νησιών, η επιδότηση είναι 30% ενώ στα νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων, στις σεισμόπληκτες και τις πυρόπληκτες περιοχές φθάνει στο 60%. Ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης είναι η Γ. Γ. Βιομηχανίας.

Ο σκοπός
Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν υφιστάμενες ή νέες πολύ μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Στη δράση «Πράσινη Επιχείρηση» σκοπός είναι η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αφορά σε επενδύσεις διαχείρισης αποβλήτων, παρακολούθησης εκπομπών ρύπων, ανάπτυξης πράσινων προιόντων και διαδικασιών, εξοικονόμησης ενέργειας και υδάτινων πόρων, καθώς και ενσωμάτωσης προτύπων.

Στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού και κυρίως του «περιβαλλοντικού αποτυπώματος» των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Επιδοτεί έργα προυπολογισμού από 30.000 ως 200.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%, με εξαίρεση τα νησιά με πληθυσμού κάτω των 5.000 κατοίκων, των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων περιοχών, για τις οποίες η ενίσχυση ανέρχεται στο 60%. Ο ενδιάμεσος φορέας ΕΠΑΝ είναι ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του προγράμματος.

Πρακτικά, η διαφορά ανάμεσα στα δύο προγράμματα είναι ότι οι «Πράσινες Υποδομές» αφορούν περιβαλλοντικές επενδύσεις και η «Πράσινη Επιχείρηση» τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Για παράδειγμα αν ένα τυπογραφείο θέλει να μπει στην «Πράσινη Επιχείρηση», οι επιλέξιμες δράσεις πρέπει να αφορούν πχ τη μείωση της ηχορύπανσης, της εκπομπής σκόνης και σωματιδίων, την αντικατάσταση χημικών ουσιών με άλλες φιλικότερες στο περιβάλλον κλπ. Αν το ίδιο τυπογραφείο επιθυμεί το πρόγραμμα «Πράσινες Υποδομές» τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις όπως η συλλογή και η επιστροφή χαρτιού με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ανάπτυξη νέας μονάδας κ.λπ.

Τέλος, το πρόγραμμα «Μετεγκατάσταση», με δημόσια δαπάνη 8 εκατ. ευρώ σε προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ αφορά στη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιομηχανικές περιοχές, πάρκα, τεχνοπόλεις κλπ. Επιδοτεί, έργα από 30.000 ως 300.000 ευρώ και αφορά υφιστάμενες, μικρές ή πολύ μικρές κερδοφόρες μεταποιητικές εταιρίες με 3 χρόνια λειτουργίας και 3 δημοσιευμένους ισολογισμούς, καθώς και επιχειρήσεις υποστηρικτικές των μεταποιητικών.

Ο πρώτος γύρος αξιολόγησης έχει οριστεί από 23/9/09 ως 20/11/09 και θα αφορά προτάσεις που έχουν υποβληθεί ως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή Ημερησία: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=10483113

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Πράσινη επιχειρηματικότητα 2009”

  1. […] Πράσινη Επιχειρηματικότητα Στην πραγματικότητα δεν είναι προκήρυξη καθώς δεν έχει ανακοινωθεί στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ στον οποίο ανακοινώνονται οι επίσημες προκηρύξεις, όταν είναι έτοιμες. Είναι προαναγγελία προκήρυξης που έγινε με Δελτίο Τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: