Μηχανικοί και Ευκαιρίες Εργασίας

Εθελοντική αναζήτηση ευκαιριών από μηχανικούς για μηχανικούς

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013

Posted by fch στο 18 Νοεμβρίου, 2008

Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 (ΠΕΠ ΘΣΗ)

Ενημερωτικό σημείωμα από Μαργαρίτα Αντωνίου

 

Νοέμβριος 2008

Το ΠΕΠ ΘΣΗ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο 2007.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό για τις τρεις Περιφέρειες 1.823.285.714€ εκ των οποίων 1.105.000.000 € είναι κοινοτική χρηματοδότηση και 1.473.995.714 είναι η εθνική δημόσια δαπάνη. Το υπόλοιπο προβλέπεται να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει επιμερισμός του προϋπολογισμού στις τρεις περιφέρειες σε επίπεδο Αξόνων όπως αναλύεται στο χρηματοδοτικό πίνακα που επισυνάπτεται.

Το εγκεκριμένο πρόγραμμα και οι χρηματοδοτικοί Πίνακες, τα οποία είναι τα σημεία αναφοράς των Ελληνικών αρχών σε σχέση με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αρκετά γενικό και η εξειδίκευσή του σε έργα και δράσεις πρόκειται να γίνει στο μέλλον μέσα από τα Έγγραφα Εξειδίκευσης Προγραμματισμού (ΕΕΠ). 

Η διαδικασία κατάρτισης των ΕΕΠ είναι σταδιακή και αφορά μόνο το εθνικό επίπεδο. Προβλέπεται να αναλυθεί το ΠΕΠ σε «Κωδικό Θέματος Προτεραιότητας» και σε κριτήρια επιλεξιμότητας έργων.

Η διαχείριση του ΠΕΠ γίνεται από τις τρεις αντίστοιχες Διαχειριστικές Αρχές της προγραμματικής περιόδου 2000-2006 οι οποίες στο τρέχον ΚΠΣ  έχουν μετονομαστεί σε Ενδιάμεσες  Διαχειριστικές Αρχές. Αναφερόμαστε στις Διαχειριστικές Αρχές Θεσσαλίας,  Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου αντίστοιχα.

Μέχρι το Νοέμβριο 2008 το ΠΕΠ ΘΣΗ βρίσκεται στα προκαταρκτικά βήματα, έχει προχωρήσει σε λίγες διαδικασίες και δεν έχει απορροφήσει πόρους από τους προβλεπόμενους στους αντίστοιχους εγκεκριμένους χρηματοδοτικούς Πίνακες.

Είναι σαφές ότι αυτή η αργοπορία οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται για αξιοποίηση των πόρων της προηγούμενης προγραμματική περιόδου των οποίων η προθεσμία απορρόφησης εκπνέει  τέλος 2008.

Θα αναφέρουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις του ΠΕΠ ΘΣΗ οι οποίες είναι παράλληλες και ταυτόσημες  προς το παρόν και στις τρεις περιφέρειες.

  • Η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013, η οποία έχει  61 τακτικά μέλη και 13 αναπληρωματικά μέλη, πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2008. Στην Επιτροπή μετέχει εναλλακτικά 1 εκπρόσωπος ΤΕΕ από το αντίστοιχο Περιφερειακό Τμήμα.
  • Έχει σταλεί Πρόσκληση «Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας κατά τη μεταβατική περίοδο» στους Τελικούς Δικαιούχους και των τριών Περιφερειών. Η πρόσκληση αφορά κυρίως τις Νομαρχιακές και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις με σκοπό την πιστοποίηση τους ώστε να δύνανται να υλοποιήσουν έργα με πόρους του ΠΕΠ ΘΣΗ. Η προθεσμία υποβολής έχει παραταθεί μέχρι τέλους 2008. Έχει τεθεί ελάχιστο όριο 3 Μηχανικών στις Τεχνικές Υπηρεσίες προκειμένου να αναλάβουν έργα υποδομής.
  • Έχουν σταλεί προσκλήσεις στους Δυνητικούς Τελικούς Δικαιούχους  σχετικά με υποδομές & υπηρεσίες Προσπελασιμότητας (Αναβάθμιση επαρχιακού και τοπικού οδικού δικτύου ή αναβάθμιση – ολοκλήρωση Εθνικής οδοποιίας) και για δράσεις ‘ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οικονομικής βοήθειας».

Σχολιάστε